Fysiotherapie op haptonomische basis

Spanningen leren loslaten.

Het ‘vastzetten’ van spanningen kan leiden tot  lichamelijke klachten zoals hoofd-, rug-, nek- en schouderpijn, maar ook tot hyperventilatie of het prikkelbare darmsyndroom. Wanneer u last heeft van stress of niet lekker in uw vel zit, is het raadzaam hier iets aan te doen.

Door middel van haptonomie leert u niet alleen de signalen te herkennen die het lichaam u geeft, maar ook hoe u spanningen kunt loslaten en deze kunt voorkomen. Haptonomische fysiotherapie  helpt u op een adequate manier om te gaan met uw klachten.

Waarom fysiotherapie met haptonomie?

Met fysiotherapie zijn veel lichamelijke klachten op te lossen of te verminderen. Is de oorzaak van de klachten echter ook te vinden in problemen met betrekking tot “stress”, “het niet in balans zijn” en “niet goed in het vel zitten”, dan geeft een combinatie van fysiotherapie en haptonomie vaak een beter resultaat.
Haptonomie houdt zich bezig met aanraken, voelen, het gevoelsleven, tasten, direct contact maken, contact maken op afstand én de betekenis van dit alles voor het dagelijks leven. Aanraken is de meest directe vorm van communicatie en kan veel duidelijk maken over jezelf en de ander.

Waarom helpt voelen bij het hervinden van de balans?

In ons dagelijks leven wordt vooral een beroep gedaan op ons denken en doen. Stil staan bij wat we voelen is voor velen vreemd geworden. De mens moet voortdurend keuzes maken. Vaak maken wij deze keuzes op basis van wat wij menen dat onze omgeving van ons verwacht of wenselijk acht. We “moeten” vaak zo veel.

Als je opnieuw je eigen lichaam leert voelen en respecteren, komt dat je persoonlijk functioneren en welbevinden ten goede.

Je kunt keuzes maken die overeen komen met wie je bent en wat je (aan-)kunt. Waarbij denken, doen en voelen in balans zijn. Dit is goed voor de kwaliteit van je eigen leven, en dat van anderen.

In haptonomische fysiotherapie speelt de aanraking een grote rol. Je wordt aangeraakt en aangesproken op je eigen verantwoording. Dit helpt je de verantwoordelijkheid over je eigen lijf en leven te nemen.

Voor wie

Voor iedereen met:

  • spierverkrampingen zoals nek en rugklachten
  • hoofdpijn
  • angst, onrust en slaapproblemen
  • buikpijnklachten en plasklachten